207 “Canción de Amor de San Sebastián”

(Niño de Elche)Exquirla

Exquirla (Niño de Elche & Toundra)

“Pájaro”

2016

 

Niño de Elche. El nou Morente?

Vostè va d’eclèctic però en realitat li va un sol pal. Té raó, com gairebé sempre, Mr Raons. El pal de la passió. Em deixo endur. No hi puc fer més. El Niño de Elche, un valor segur i en alça dins el camp musical. Recull el testimoni de l’Enrique Morente. Però no és limita ha seguir-ne l’estela sinó que mira d’obrir-se camí propi. Estic segur que farà grans coses. En aquest terreny la veu autoritzada és la seva. No es pensi. Responc als impulsos. No em mou el coneixement sinó la intuïció, l’instrument de mesura del cor. Ui, el veig molt tou… És que tinc uns dilemes… El 2015 Niño de Elche va publicar un disc trencador, Voces del extremo, millor àlbum nacional segons Rockdelux (346) A la crítica, signada per David Saavedra, diu (cito textualment) “Como Voces del Extremo se conoce a un movimiento relacionado con la denominada Poesía de la Conciencia (comprometida y crítica con la inercia capitalista, ejercida desde el materialismo dialéctico libertario) y que da nombre a un encuentro anual que se celebra desde 1999 en Palos de Moguer (Huelva)” Interessant… I com ho lliga tot això? És el que li deia. Lo més adient hagués estat triat algun tema d’aquest àlbum, on hi trobem al Niño de Elche més personal i transgressor. Lletres crítiques, punyents, plenes de sarcasme i mala baba, adobades amb pop electrònic, krautrock i altres estils alternatius. I un deix flamenc que ben segur que ha mamat de petit però que defugeix (com Morente) de l’ortodòxia. Temes com El comunista, o Que os follen són molt catxondos.

I doncs…? Doncs que enlloc d’això he ficat un tema en que el Niño de Elche ens recorda més que mai a Enrique Morente. Sobretot al de Omega, disc memorable on Morente compartia autoria amb Lagartija Nick, un grup de rock. Com en aquell Omega, aquí Francisco Contreras (veritable nom del Niño de Elche) uneix forces amb un altre grup de rock (Toundra) per signar plegats com Exquirla, un dels molts projectes de l’artista alicantí. Sí que sona a Morente, sí. Un tema molt místic… Ja li deia. La passió…

2 comments

 1. De naps a cols.

  Vaig descobrir-lo fa tres mesos. No sé d’on deu haver sortit aquest pàjaro, però em va semblar carregat d’originalitat, simplicitat i saber fer.
  Encara l’aniria a veure si anés a l’Slavia. Fan unes amanides delicioses.

  De Chuck Berry a el Niñó. De naps a cols

  1. Sí noi, de naps a cols. Ja ho pots ben dir. I més hortalisses variades que voldria incloure!
   Del Niño de Elche en vaig sentir a parlar arran de que “Voces del extremo” fos escollit millor disc nacional del 2015. Però em va quedar pendent d’escoltar (com tants altres) fins ara. Reitero la meva admiració per aquest xicot i la seva aposta valenta.
   Estaria bé poder-lo escoltar en directe. Per molts refilets que faci amb la veu el paio afina com una mala cosa. Si això es podes acompanyar per una amanida a l’Slavia ja seria un plaer pecaminós. Un vici tant plaent com “hores i hores d’oració, tortura i plaer…”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s