85 “Song for Zula”

(Matthew Houck)Muchacho_album_cover

Phosphorescent

“Muchacho”

2013

“D’un mal novici i un bon mestre, no en pot sortir un bon monjo. D’un bon novici i un mal mestre en pot sortir un bon monjo”

     Transcripció lliure i imprecisa d’una màxima dels monjos de Montserrat.

 

Curs de Noves Tecnologies tardor-hivern 2013

El curs

Aquest darrer trimestre vam posar en pràctica a La Solana un nou curs dedicat a diverses matèries digitals i que vam anomenar “Noves Tecnologies” (“TNT” en la meva agenda i apunts, doncs la inexperiència en aquest terreny, i la incertesa dels resultats feien que fos una autèntica bomba de rellotgeria. Realment era tot una satisfacció ser objecte de tanta confiança. Això no treia l’acolloniment, doncs després de tant esperonament, afalagaments i copets a l’espatlla, ets tu qui ha de trepitjar l’arena, i escometre a la bèstia, un toro, un lleó o un paio de dos metres emprenyat i armat amb una forca, segons programa i dia. En un altre símil ocurrent, era com enfrontar una partida amb vuits i nous i cartes que no lliguen. Tenia però, algun as guardat a la mànega, amb el risc que això comporta de que et fotin una cara de mans. Com deia el meu pare, per ser bon jugador has de tenir “el cap fred i els peus calents”. D’aquí ve que anés a comprar una estufa. No explicaré aquí els detalls de curs, que com qualsevol altre, va discorre dins l’àmbit habitual d’interrelació entre professor que ensenya, alumnes que aprenen. Em centraré només, en algunes particularitats del curs (suposo que tots tenen les seves. Atendre al manual de forma meticulosa i estricta produeix una cosa neutra i amorfa i, per lo tant, morta)

Els alumnes

Si cada curs és diferent, sigui de la matèria que sigui, és degut als alumnes. Són la variant, el factor que fa alterar el producte. La constant és el professor i les seves circumstàncies. Així doncs, atenent aquest precepte, la incògnita sobre cada curs es mantindrà mentre no s’hagi establer contacte amb els alumnes i se’n coneguin els poders. Per que cada alumne duu dins seu un poder (aquells estius a Cambrils, les aigües i els tebeos de la Marvel van causar danys irreparables…) Un poder que cal treure i donar-li un bon us. Cal saber però, que en aquest terreny, quan les coses es torcen, tornant al símil de bregar a l’arena, a vegades pot arribar a ser més perillosa una mosca collonera que el brau més impetuós. Per sort, la collita d’alumnes d’enguany ha estat excel·lent. De seguit doncs, es van esvair els dubtes de la incertesa per deixar pas a unes plàcides classes bon ambient amb harmonia.

Les aules

El nostre espai de treball (la nostra arena), un cop s’ha obert una gran portalada, s’accedeix a una mena de distribuidor que dona accés, entre altres, a dues aules que han estat el nostre espai de treball (la nostra arena…) Aquests dues aules estan ubicades als baixos de l’Hospital, una residència per a gent gran. Una de les aules, o hi ha una pissarra, projector i taules i cadires disposades a la manera clàssica, podríem dir. És gran i confortable, en la que s’hi estava força calent sense tindre, aparentment, cap font de calor. Aquesta aula està situada justament sota les habitacions dels residents, el que ens feia pensar que tenien la calefacció “a tope”, i d’aquesta manera en gaudíem els de baix i anar en cos de camisa, malgrat les boires i el fred que va fer aquells dies. M’agrada imaginar, dins l’àmbit de la residència, amb les parets blanques, llençols blancs, infermeres amb bates blanques, gent gran, blancs afinats, en un habitacle apart, una nau immensa, de sostre i parets altíssimes, temps endarrere també blanques, ara negres, al mig, una muntanya de carbó negre, uns paios amb samarreta imperi, emmascarats de dalt a baix, i que amb abnegació inquebrantable omplen de carbó una caldera que crema a tot drap dia i nit. Vet aquí que a l’aula gran hi estiguéssim tant calents. A l’altra, l’aula petita, la sala de màquines, hi ha un taulell que abasta tres de les quatre parets, hi han disposats els ordinadors, tots ells entrellaçats per una munió de cables. En un extrem del taulell, connectat a tota aquesta xarxa, hi ha el router ADSL (encaminador), que a la vegada està connectat a la línia telefònica que ve de l’exterior. Aquesta aula és més aviat petita, i tot i ser contigua de l’altra, i que aparentment hauria d’estar també sota el flux de les calòriques de dalt, hi fa un fred que pela. Aquest misteri climàtic va ser acceptar per tots amb un resignat escepticisme. Una petita estufa elèctrica (petita però matona) va solventar el tema. Això sí, primer van haver passar uns dies de penúries que no els hi desitjo a ningú.

L’Infern

En un principi no n’era un sinó tres els cursos: edició de vídeo, disseny gràfic i retoc d’imatge. Per diferents circumstàncies i sobretot, pel fet que hi havia alumnes que feien dos i fins i tot tots tres cursos, la cosa es va convertir en una mena de pack, un tres en un. En aquells moments previs, quan encara es desconeixien el nivell i els recursos de l’alumnat, es va plantejar d’encarar el curs (sobretot el d’edició de vídeo) amb recursos i mitjans  modestos i que estiguessin a l’abast de tothom, com ara enregistrar amb telèfons mòbils i editar amb programes gratuïts, ja sigui on-line o instal·lats. El calvari que varem passar aquells primers dies en aquella aula petita només ho sap qui s’hi troba. Editar vídeo amb aquella connexió nefasta era un suplici. Ordinadors carrinclons. Programes que no anaven. Ens descarregavem versions de proba per 30 dies que exigien registre al cap d’una setmana. Les cookies (galetes), com a nenes entremaliades i maleducades, anaven al seu aire, aquí i allà, fent-nos la guitza. Els spams per tot arreu i a l’ordre del dia. Se’ns instal·laven utilitats alternatives de manera sistemàtica. Propaganda i ofertes a dojo. Tot plegat, governat per Mr. Microsoft i Mr. Google, ens tenien a mercè dels seus capricis. En una paraula, allò era com treballar a l’infern. Més ben dit (i amb el temps ho vam esbrinar) allò ERA l’Infern.

El Mal

“El gat no treu les urpes fins que les ha de menester”. Aquesta dita que sento dir tot sovint a la meva mare és molt adient per explicar lo que va passar un cop les cartes van ser boca amunt. Una vegada sabuda la naturalesa de qui ens enfrontàvem, que no era altre que el mateix Dimoni, tothom va ficar de la seua part. Van treure “el poder” que duien a dins. Així, amb el temps, l’aula gran va passar a ser el nostre lloc de treball habitual, d’una tebiesa confortadora, fruit de tasca dels abnegats fogoners. A l’aula petita sols hi entràvem per estricta necessitat. Allí hi regnava una fredor estricta, que gelava l’alè. Lluny de la imatge clàssica de flames i calderes, el nostre Infern era com un blog de gel que gelava els ossos i esmorteïa els muscles. Per completar el mapa, suposo que el vestíbul deuria ser el purgatori, un lloc neutre, i on, en altres èpoques hauria fet sortir als alumnes entremaliats o poc aplicats a purgar les penes.

Guillem_the_barbarian

Els poders

A l’Infern s’hi anava, bàsicament, a connectar el router. A invocar al Dimoni, amb qui havíem de combatre tots els dies, tant si volíem com si no. Per sort, com ja he dit, comptàvem a els nostres poders. Les nostres armes per combatre el Mal. Passo a enumerar-ne només algunes.

El Guillem i el seu flamant MacBook.

Una escut que duia la poma mossegada, símbol del pecat a les Sagrades Escriptures, tot un emblema protector per a nosaltres. Aquella poma tenia les propietats i virtuts d’un crucifix, era aigua beneïda, un cabeça d’alls, un amulet que plantava cara a les hosts malignes i feia rabiar a Mr. Microsoft.

El Tarsici i el seu codi encriptat

.docba un blasem gleGoo Mr. matesis questa Amb .rillPe cap rrercó sesen tilhos rrate en nos-sardinen emdípo xíai i bes·lasíl les de drel’or tintverin ,tatcripen geguatllen un amb llocs rentsfedi als nos-trargisre de sarpopro va qui ser va Ell. raguse mafor de xaxar la per garvena i PC’s els zarlittiu per bé molt drevin va ens cisiTar el com tantcons i çatdreen meho Un

 Xavier l’exorcista

L’únic que podria entrar a l’Infern gelat i romandre-hi hores i hores era el Xavier, l’informàtic de l’Ajuntament. És una mena d’exorcista que té un ple domini de la situació. D’aquelles llargues sessions en sortia desfet, ple de caramells, però amb el semblant impertorbable.

 La connexió peruana

La Yolanda i el Demetrio, amb la seva senzillesa i innocència, resultaven una protecció infranquejable. Quan la Yolanda invocava les seves filles, “las gemelas”, desarma a la bèstia més ferotge. La seva candidesa fon l’iceberg més compacte.

L’estufa

Si alguna cosa mitigava la fredor d’aquell lloc maligne, era aquella petita estufa, que ens protegia de quedar-nos glaçats a l’acte. Fa pocs dies, un quan ja s’havia acabat el curs, vaig mirar el dors de l’estufa i va confirmar les meves sospites: Estufes Gabriel. No podia ser d’altra.

La música

La música, sempre la música, que amansa les feres. Sempre balsàmica i reparadora de l’esperit. Aquesta “Song for Zula”,  és una d’aquestes cançons que ens protegit aquest mesos. Pertany al grup Phosphorescent, nom sota el qual s’amaga l’artista Matthew Houck, originari d’Alabama.

I així ha anat discorregut el curs. I tots hem gaudit i aprés de les Noves Tecnologies.

Aquest escrit, sols apte per a iniciats, està dedicat als alumnes del curs: Yolanda, Madior, Àngel, Roger, Miquel, Guillem, Tarsici, Demetrio, Trini, Juan José, Josep.

A tots ells, gràcies!

“Cançó per la Zula”

Alguns diuen que l’amor crema
Que fa un anell de foc
Oh, però jo sé que l’amor s’esvaeix
Tant fràgil com una pluma en un riu
Veus, carinyo, vaig veure amor. Mira, va venir a mi
Es va encarar cap a mi per que veiés
Sí, llavors vaig veure com l’amor em desfigurava
Cap a una cosa que no reconec

Mira, la gàbia, em deia. Vaig dir, “Vinga, entra”
No em tornaré a obrir així mai més
Ni posaré la cara contra el terra, ni les dents a la sorra
No em quedaré així estirat dies i dies
No em veuràs caure, ni lluitar per mantenir-me dret
Que em reconegui amb les seves mans retorçades 
Mira, la gàbia, em deia. Vaig dir, “Vinga, entra”
No em tornaré a obrir així mai més.

Mira, la lluna està replendent sobre els arbres nocturns
Jo veig les ombres que projecten amb la seva blanca llum
Els meus peus són daurats, el meu cor és blanc
I correm junts pel desert tota la nit
Veus, carinyo, no sóc una cosa trencada
No em quedo estirat a les fosques esperant a vós
No, el meu cor és daurat, els peus lleugers
I corro pel desert tota la nit

Així que alguns diuen que l’amor crema
Que fa un anell de foc
Tot el que sé és que l’amor és una presó
Un assassí que ve d’un malson
I tots vosaltres, veniu a veure
Us quedeu allí drets darrera el vidre mirant-me
Però el meu cor és salvatge, i els ossos vapor
I et podria matar només amb les mans si fos lliure
Com sempre, com sempre, com sempre, com sempre

(Traducció: Daniel Giribet)

 

9 respostes a “85 “Song for Zula”

 1. Jordi,

  L’escrit d’aquest blog m’ha evocat en: “ La porte de l’enfer “ d ’A. Rodin, en la qual s’hi representen diferents poemes de la Divina Comèdia de Dante i de la Flor del Mal de Beaudelaire. Per un moment m’he imaginat la porta dels baixos de l’hospital transformada en aquesta famosa porta que transporta des de l’ infern fins al paradís passant pel purgatori. En aquest periple que heu viscut recentment jo hi afegiria doncs, l’arribada al paradís amb els poders de l’ Arcàngel Gabriel acompanyat de tots als àngels i estols celestials.

  L’elecció musical, preciosa poètica i molt escaient.

  Una abraçada,
  Teresa

  Ah, i …
  D’un bon novici i d’un bon mestre
  en surten, de ben segur, excel•lents persones .

  • Bé, a tot aquest estol d’àngels potser no els podríem encabir a l’aula gran. Els hauríem de col·locar a la sala de la caldera (els dos fogoners també són de la ceba) Això si no els fes res d’emmascarar-se una mica les ales. Tot té els seus inconvenients…

   Mr. Cansongs dixit

 2. Mr.Tarsici fuig foragitat amb loopings cabriolats i resetejant 00000 i 11111 entre la fibra òptica de la xarxa. El codi binari se l’hi ha quedat petit, l’àbac de trilions de combinacions possibles, son poques per salvaguardar el seu anonimat. L’amagatall de sempre, aquell entresòl d’intel.ligència artificial, no li ha servit de res, els agents de Microsoft l’han clixat, però encara no l’han pogut enxampar in fraganti amb el teclat virtual a la ma -també virtual-. Son agents de Matrix camuflats darrere el logo de windows. Mr.Tarsici amb l’ instint de silici, que li confereix el seu nom, els reconeix inclús abans de ser programats, en aquella fase embrionària on els Nexus que dominen la xarxa, els implanten l’instint persecutori. Ara li toca córrer més ràpit que la llum, li trepitgen l’ombra, encara que te una serie de paranys preparats per desviar l’atenció dels agents de Matrix, aquest cop no pot aturar el temps com havia fet en altres capítols persecutoris. La formulació encriptada que fins ara li salvava l’esme, es desfà just una passa darrere seu. La banda s’estreny per moments s’hi atapeeixen els filtres, com un embut de gasoil ple d’impureses. Els càlculs son absorbits i interpretats al moment per l’enemic, com si haguessin fitxat a destall la Nobel esquisofrènia del mateix Nash. Però en l’últim moment decideix executar una maniobra desesperada, a contra natura digital. Es gira de cop saltant-se tots els protocols, fen un canvi de sentit improvisat i gravat al moment, posa en perill el seu sistema nerviós -i el meu-, en un flash estarà cara a cara amb l’enemic de la finestra (windows) els seus eterns perseguidors. Accelera al màxim la seva velocitat, reduint així la distància que els mateixos matrix estan calculant, aquesta maniobra astuta, despista l’enemic que ha de recalcular altre cop el moment de l’impacte allargant així la formulació, això li permet in extremis, trobar una drecera en un lloc segur. El preu que ha pagat pel seu fugit Exit, a priori sembla bastant alt. A perdut el maleti amb l’informació encriptada que li ha servit tant de temps per burlar el lovie de matrix.
  Els agents orgullosos de la seva pesquissa, obren el maletí davant del seu mestre. Dins el maletí només hi ha un làmina de fusta molt prima i un pot de cera. El mestre sabedor del procediment i davant l’incredulitat dels dos agents novells, agafa aquell harware (fusta i cera) i els ensenya el nou software:

  -Obriu el pot de cera i amb una ma, apliqueu cera i amb l’altra puliu cera….veieu així…així…proveu-ho!
  apliqueu cera…puliu cera….

  Sota d’aquella fusta prima, a base de passar i pulir cera en va sortir el seguent missatge encriptat:

  Un home endreçat i constant com el Tarsici ens va vindre molt be per utilitzar els Pc’s i navegar per la xarxa de forma segura. Ell va ser qui va proposar de registrar-nos als diferents llocs amb un llenguatge encriptat invertint l’ordre de les síl·labes i així podíem endinsar-nos en terra hostil sense córrer cap perill. Amb aquest sistema Mr.Google sembla un badoc.

  Mentre Mr.Google bada encerat, en Mr.Tarsici, amb la via lliure, treu el cap del seu amagatall i de sota la seva mateixa ombra, que havia deixat sense que se n’adonessin els predadors, en recupera l’autèntica firma digital encriptada:

  A-P-R-E-N-D-R-E.

  • Amb aquesta entrada del curs de “Noves Tecnologies” i el teu comentari (memorable), Mr. Tarsici (amb el seu instint de silici) ja passarà directament a engrossir la llista de personatges protagonistes d’aquest blog. És molt probable que s’estableixin connexions impensables fins ara, i Mr. Tarsici i Mr. Pesquises es puguin trobar per combatre junts a les Forces del Mal, ara també, al ciberespai.

   Mr. Cansongs dixit

 3. El 2013 ha estat un any difícil ple de canvis. Però al final de l’any, la vida m’ha fet un regal.
  El regal, participar en el curs de noves tecnologies de (LA SOLANA) Tàrrega
  Tan sols donar les gràcies a: Yolanda, Àngel, Roger, Guillem, Tarsici, Demetrio, Trini i Jordi. Per l’amistat
  prosperitat pel 2014
  Mique Oriola Palau

  • Realment aquest curs ha estat una molt bona experiència. La prova és que un cop acabat el curs encara mantenim el contacte i ens podem trobar, com aquest matí, per fer un cafè junts i fer-la petar tot passant una bona estona. I tal com hem comentat, en els bons cursos, qui més aprèn acostuma a ser el professor.
   Gràcies pel comentari i espero que a partir d’ara et converteixis en un nou seguidor d’aquest modest però apassionat blog.
   Els millors desitjos per aquest any.

   Una abraçada

   Jordi

  • L’Elisabeth, la meva psicòloga preferida, antiga companya de feina que reuneix intel·ligència i emoció a parts iguals, quan parlava dels cursos que impartíem sempre deia que el veritable valor estava en “el material humà”. Aquest és el regal que ens hem fet els uns als altres en aquest curs, tant era la matèria impartida. Hauria funcional igualment si en lloc de tractar les noves tecnologies haguéssim tocat la costura (la baixa) com la cria de la truita en peixera (ara, igual hem d’acabar fent un taller de cuina)
   Com diu aquella vella dita, “amb bona gent es fa bona processó”.

   Moltes gràcies i fins aviat!

   Una abraçada

   Jordi

 4. Gran descripció i molt ben detallada i aconseguida! Felicitats a tots els que heu intervingut i ànims que la propera edició està molt a la vora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s