24 “Me quedo contigo”

(Juan Bautista)
Los Chunguitos
“Pa ti pa tu primo”
1980


No he vist mai una cosa tan inútil i alhora imprescindible com la música. Sempre he sentit a parlar que abans, als trossos i eres, els pagesos es feien un far de cantar. I jo em pregunto, quines cançons cantaven? A Catalunya tenim un ric i extens repertori de cançons. Ja a l’any 1922 l’Orfeó Català va patrocinant “l’Obra del cançoner popular de Catalunya” amb que es va posar en marxa un seguit d’accions per tal de recollir el màxim de tonades possibles. Basicament hi havia tres fronts d’acció: la donació de documents per part d’entitats o particulars, la convocatòria de concursos per estimular noves composicions, i finalment, unes missions de recerca per tot el territori de cançons i danses populars. Aquestes recerques es van durar catorze anys seguits, sense interrupció, en època estival, fins que l’esclat de la guerra civil, al 36, ho va estroncar. Es van arribar a recollir 40.000 tonades. Potser no totes eren “autèntiques”, tal com va parodiar Dagoll Dagom a la sèrie “La memòria dels Cargols”, en que els pagesos i menestrals, remunerats per cada nova cançó, se’n inventaven per poder cobrar més diners.

Actualment crec que poca gent canta. Més per falta de ganes que no pas de repertori. Al carrer per descomptat que no. La majoria ben just obre la boca per saludar, si és que ho fa. Els pagesos, tampoc canten. Les tasques que abans es realitzaven manualment, ara s’han mecanitzat, i això, junt amb els mals temps que corren pel sector no conviden gens a refilar. De la resta d’oficis no en tenim notícies melòmanes. Fins fa poc, quan hi havia personal a les obres, la gent d’alguns sectors relacionats a la construcció encara feien el seus “pinitos”. Referent a això de les obres, l’altre dia una xicota mostrava la seva preocupació per que quan passava per davant d’una obra “ja no la xiulaven…”. Després d’uns dies de reflexió (aquí vaig estar lent), al retrobar-me amb la xicota en qüestió, la vaig tranquil·litzar dient-li que “si no la xiulaven no era culpa seva. Era perquè a les obres no hi havia ningú…”. Tornant al tema del cant, ràdios i transistors són els que ambienten i donen peu a que els operaris s’arranquin. Estem parlan d’un sector més aviat jove, doncs els paletes i altres operaris més veterans, generalment  ja no estan de romanços. Podríem fer un inventari, a la manera de “Cançoner popular a l’obra”? El manobre jove fica “Flaix FM”. Això vol dir que més que cantar lo que fa és un moviment de cop de coll afirmatiu tot el matí (el dilluns aprofitant l’inèrcia del cap de setmana). Paletes, “xispes” i fusters acostumen a escoltar “Los 40 principales” o, si predominen els de parla castellana, “Cadena Dial”. Tots aquests, de cantar, poca cosa. En tot cas, taral·lejar alguna tonada. Enguixadors i “Radio Teletaxi” sempre han anat de la mà (junt
amb el Justo Molinero). Aquestos encara són els més agosarats alhora d’entonar les melodies. Tot plegat, un repertori ben pobre, sobretot si tenim en conte que aquestes emisores van esgotar el pressupost per nous discos fa uns quants anys.

En una propera entrega podríem aprofundir en quins temes són els temes en concret que s’escolten (que s’escoltaven…) a l’obra. Ara voldria aprofitar per proclamar que soc dels que han cantat i encara canten a l’obra. Aquest darrer curs he tingut la sort de compartir l’ofici de paleta i el de cantant amb dos nois magnífics. Em refereixo al Christian i a l’Alpha, dos alumnes avantatjats que han ficat tantes ganes en aprendre que m’han fet disfrutar de l’ofici, tant del de paleta com el de cantant. Val a dir que el nostre repertori en el cant ha estat més aviat limitat, però hi hem ficat tota la voluntat i sentiment del món.
Un dels temes “estrella” ha estat aquest “Me quedo contigo”, de Los Chunguitos, que ja en el seu dia em va impactar quan el Carlos Saura el va escollir, amb molt bon criteri, per la seva magnífica pel·lícula “Deprisa, deprisa” (Ós d’or al Festival de cinema de Berlín, a la millor pel·lícula, 1981) En aquest film social, encara vigent avui en dia, s’explica la història d’uns adolescents on la manca d’espectatives es substituïda pel diner fàcil i les drogues.

4 comentaris

 1. Ostres Jordi, aquesta si que no me l’esperava. M’ha sorprès que triessis una cançó de “Los Chunguitos”. La veritat és que ni m’agrada i em desagrada però mira, m’ha fet gràcia tornar-la a escoltar tot mirant aquestes imatges de pantalons de tergal gris i veig
  ( colors de l’època que sempre quedaven bé per la seva neutralitat i poca estridència). i corbata quadrada. Pel que fa als col•lectius de gent que cantava tot treballant jo n’hi afegiria un altre. El de les cosidores dels tallers de confecció. Recordo de primera mà que, en emissores musicals on no parlaven mai per tal de no distreure el personal, ( ara no recordo el nom) si escoltaven cançons del moment i qui més qui menys les cantava per fer més suportable i amena la jornada. El repertori era totalment comercial bàsicament amb música espanyola, italiana i poca cosa més. Aquest estil m’ha recordat tota una època concreta de la meva vida.

 2. Molt bona aportació Teresa. Ja veig que la construcció no és l'únic sector lligat al cant.

  Gràcies pel comentari.

  Jordi

 3. Ara és més difícil que abans cantar cançons. La major part de cançons “populars” (o més aviat de moda) són en anglès.
  Què fàcil i divertit era abans, cantar les cançons de LA TRINCA!, per exemple. O bé en el cas dels nostres pares, aquelles cançons del Josep Guardiola i companyia.
  Ademés, tothom porta al damunt un reproductor o telèfon mòbil que ja canta per ell.

 4. Sí, suposo que la tecnologia ens ha anat en contra en aquest sentit. Pel que fa al problema de l'anglès, els que continuem cantant a l'obra resolem aquest tema recorrent a un espaninglis a l'estil dels Manolos al famós “Amigos para siempre”. Tot sigui per la causa… per “l'Obra”, en aquest cas…

  Gràcies pel comentari i bon estiu!

  Una abraçada

  Jordi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s