3 “La Estatua del Jardín Botánico”

(Santiago Aurerón)Radio Futura-Estatua

Radio Futura

“La estatua del jardín botánico”

1982

 

 

Radio Futura

 

Corre l’any 1982. La Transició espanyola sembla culminar amb l’arribada al poder del PSOE, amb Felipe González al capdavant. Guanyen les eleccions amb aquell famós lema “Por el canvio”. A Madrid tenen un alcalde catxondo, en Tierno Galván que deia allò de:

¡rockeros: el que no esté colocado, que se coloque… y al loro!

http://www.youtube.com/watch?v=HD85C_AgMT8

I clar, amb aquest alcalde, com havien de ser els súbdits? Esclata la “Movida madrileña”. Alló va ser una disbauxa. Després de tants anys de repressió, tots ens volíem fer moderns de cop. Aixecaves una pedra i d’allà sortien músics, pintors, dissenyadors, al cap i a la fi tothom era artista! … Tothom tenia ganes de fer coses. Comencen a aparèixer aus nocturnes, pentinats impossibles, vestits extremats, “poses” estrafolàries, accions irreverents, tots semblaven seguir les consignes del seu alcalde.


En aquesta època jo era a Madrid. Però les nits no les passava pas al Rock-Ola, sinó en una “garita del cuartel”, vigilant que no vingués l’enemic. Em ficava encarat cap a l’interior del “cuartel”, doncs era d’allà on podia venir l’autèntic enemic. Mai vaig témer que algú vingués de fora, i en canvi sí de dins, no a ajudar, sinó a putejar, tal era el tarannà. El que haig d’agrair als militars és que durant aquella llarga i forçada convivència, mai vaig sentir cap contradicció envers l’exèrcit, doncs feien honor a la seva condició. Érem un exèrcit sense guerra, quan al vell mig de Madrid es lliuraven autèntiques batalles…

Així doncs, resignat a la vida “castrense”, no vaig viure la “Movida” fins un cop acabada la mili, mitjançant, sobretot, Radio 3, i “La edad de oro”, programa de TVE presentat per Paloma Chamorro, on apareixien diferents manifestacions artístiques relacionades amb la ”Movida”, sobretot pel que fa a l’àmbit musical.


Davant d’aquesta allau i en mig de tanta palla, s’hi poden trobar propostes interessants com ara Radio Futura, potser junt amb Golpes Bajos, dels millors de la seva generació. Van fer magnífiques cançons. Al seu segon àlbum “La ley del desierto / La ley del mar” (1984) hi han propostes força interessants. Hi ha una cançó anterior però, concretament d’aquell any 82, que serà inoblidable i que perdura al llarg dels anys. Em refereixo, és clar, a “La estátua del jardín botánico”. El propi Santiago Auserón, cantant del grup i compositor del tema, la defineix així:

Fue un chispazo de inspiración, no creo que jamás me vuelva a ocurrir, ni que haga otra canción igual.

                                           (Santiago Auserón)

La Estatua del Jardín Botánico

Un día más me quedaré sentado aquí
en la penumbra de un jardín tan extraño
Cae la tarde y me olvidé otra vez
de tomar una determinación.

Esperando un eclipse me quedaré
Persiguiendo un enigma al compás de las horas
Dibujando una elipse me quedaré
entre el sol y mi corazón.

Junto al estanque me atrapó la ilusión
escuchando el lenguaje de las plantas
Y he aprendido a esperar sin razón
Soy metálico en el Jardín Botánico
Con mi pensamiento sigo el movimiento
de los peces en el agua.

Un día más me quedaré sentado aquí
en la penumbra de un jardín tan extraño
Cae la tarde y me olvidé otra vez
de tomar una determinación.

Esperando un eclipse me quedaré
Persiguiendo un enigma al compás de las horas
Dibujando una elipse me quedaré
entre el sol y mi corazón.

Afegueixo l’enllaç al magnífic reportatge fotogràfic que ha fet lo Jaume i que en fa esment en el seu comentari

https://plus.google.com/photos/111073534509046283128/albums/5241531643681871793?banner=pwa&authkey=CMHml7uh4fKJzQE
La versió d’estudi i una enregistrada en viu al programa La edad de oro.

Una resposta a “3 “La Estatua del Jardín Botánico”

 1. Jordi6 d’abril de 2012, 1:43
  Lo Jaume Benet díxit:
  Ei, Jordi, ja torno a ser aquí…

  Doncs jo també vaig compartir aquells temps amb tu a Madrit. Estava en una caserna on hi havia l’impresentable del Tejero perquè l’estaven jutjant. A mi, i és per explicar-ho als néts, em va tocar de vigilar-lo amb el “chopo” a la mà més d’una vegada mentres feia esport en un petit pati tancat del quarter. Ha ha, lo Jaume d’Anglesola i el Tejero sols… marededéu senyor.

  A diferència de tu, jo estava bastant ben relacionat amb gent que vivia als madriles i, sempre que podia, sortia amb ells que, com no podia ser d’una altra manera, eren uns “modernos” incorregibles amb els que recorria Malasaña o el mateix Rockola, on hi vaig anar unes quantes vegades.

  Desprès, de tornada a Barcelona, vaig sentir per primera vegada “Escuela de calor” al Sidecar de la plaça Reial, sempre me n’he recordat. I, com no podia ser d’una altra manera, “La estatua del jardín botànico” esdevingué una de les grans cançons per a la colla que vivíem al pis del carrer Floridablanca.

  Fa pocs anys, vaig tenir l’oportunitat de fer un reportatge fotogràfic durant una jornada d’assaig de la penúltima gira de Santiago Auserón. L’arrangista dels temes de la gira i el director de l’orquestra (la Jazzband del Taller de Músics) és l’Enric Palomar, músic polifacètic -també fa òperes i música de ballet- que m’honora amb la seva amistat. Arrel d’això, també he pogut sopar un parell de vegades amb el Santiago Auserón amb l’única companyia de l’Enric, de la seva dona, la Montse, i la xicota de l’Auserón. Fins i tot l’he acompanyat a casa, fixa’t. El personatge és molt especial, es pot parlar de qualsevol cosa amb ell, està enamorat de Barcelona -viu a la Barceloneta- i diria que es conserva en formol doncs no aparenta per a res els seus 54 anyets.

  També, segons l’Enric, disposa encara d’una notable capacitat d’absorció de líquids saturats d’alcohol…

  Apa, ja he explicat la batalleta.

  Petons!

  Jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s